معرفی کتاب چراغ مطالعه نوشته دکتر امیررضا اصنافی
در امروز قصد دارم یکی از دیگر کتابها، در زمینه شیوه و اصول مطالعه کردن به شما معرفی کنم. عنوان این کتاب «چراغ مطالعه» به قلم «دکتر امیررضا اصنافی» میباشد. همانطور که میدانید من در وبپای کتابهایی را معرفی میکنم که خودم مطالعه کردم و سعی میکنم خلاصهای از کتاب و همچنین نکات مهمی را که از کتاب برداشت کردم را تقدیم شما کنم تا در انتخاب کتابهای خوب برای مطالعه به شما کمک کنم. هدفم تبلیغات کتابی نیست و پستهای معرفی کتاب به این معنا نیست که آن کتابها واقعاً خوب هستند. تنها نیتم به اشتراک گذاشتن تجربیاتم در مطالعه یک کتاب با شما عزیزان هست.
در هر کتاب یا مقالهای تکنیکهای زیادی برای هر موضوع محوری ارائه میشود. کتابهای مربوط به اصول مطالعه نیز از این قاعده مستثنی نیستند. بنابراین اولین نکتهای که باید مدنظر قرار دهید این است که نیاز نیست همه اصول را همزمان رعایت کنید و بدانید فقط یک تغییر جزیی در شیوهی مطالعه و تکرار آن میتواند مطالعهی شما را بیش از پیش بهبود بخشد. بنابراین از شما میخواهم بعد از اتمام مطالعهی این مقاله آن نکتهی جزیی که به درد شما خورد و قصد دارید تکرارش کنید را در دیدگاه مطرح کنید؛ اگر دیدگاهی مطرح نکردید یعنی تمام این نکات را میدانید یا با آنها موافقید؛ در این صورت احتمالاً نیاز به مطالعه کتاب نخواهید داشت.
چرا کتاب چراغ مطالعه را خواندم؟
قبل از مطالعه این کتاب، من کتابهای زیادی را مطالعه کردهام(چه درسی و چه غیردرسی) اما چیزی از آنها را به یاد نمیاوردم. یکی از دلایلی که من کتابهای اصول مطالعه را میخواندم همین موضوع بود، میدانستم ایراد از من هست اما نمیدانستم چه ایرادی. در شروع این کتاب بخشی تحت این عنوان وجود دارد «این همه کتاب را خواندهام اما…» ؛ این بخش دقیقاً به مشکل من اشاره میکند و راهحل را در کتاب بلانچارد با عنوان «دانستههایت را به کار بگیر» پیشنهاد کرد. این کتاب را نیز مطالعه و به اشتراک خواهم گذاشت. و اما راهحلهای پیشنهادی:
- کمتر بیاموزید اما دائمی. خودتان را دائماً در معرض دورههای آموزشی جدید یا کتابهای جدید قرار ندهید. به آموختههای قبلی خود عمل کنید.
- با دید منفی به کتاب یا دوره آموزشی نگاه نکنید و پیش داوری نکنید.
- اگر مطلبی را یاد گرفتهاید و آنرا به کار نبردید به احتمال زیاد فراموش خواهید کرد.(اگر از این مطلب هم چیزی آموختی در دیدگاه مطرح کن. چون تکرار و شروع به کارگیری آن نکته از همینجا شروع میشود.)
آیا نیاز است که اصول مطالعه را بیاموزیم؟
از آنجایی که اصول مطالعه میتواند در زمان، بخاطر آوری مطالب و همچنین انگیزهی مطالعه تأثیر گذار باشد؛ بنابراین پاسخ مثبت است.
پیشنیازهای مطالعه چیست؟
- هدف(هدفتان از مطالعه این کتاب یا مقاله چیست؟)
- زمان مطالعه کتاب را مشخص کنید. آنرا مانند یک پروژه کاری در نظر بگیرید که به طور مثال این کتاب باید یکماهه و با روزی یکساعت مطالعه تمام شود. (نظر من: حتی این یکساعت را با استفاده از تکنیک پومودورو به بازههای کوچکتری تقسیم کنید و مطالعه کنید.)
- محیطی را برای مطالعه انتخاب کنید که بتوانید در آنجا تمرکز و مطالعه کنید.
سبکهای یادگیری
شما باید سبک یادگیری خود را بهتر بشناسید تا براساس آن بهتر بتوانید مطالب را یاد بگیرید. در کدام ربع تصویر بالا قرار دارید؟ باید با توجه به شیوه یادگیری خود انتخاب کنید؛ برای مثال اگر از طریق صوت بهتر یاد میگیرید بهتر است که کتابهای صوتی گوش دهید.
انگیزه
سعی کنید انگیزه خود را برای مطالعه بالا ببرید. به طور مثال من عاشق مسافرت هستم و اگر یک کتاب سنگین را برای مطالعه انتخاب کردم و موفق به اتمام آن شدم حتماً بعد از مطالعه آن مسافرتی خواهم داشت.
یکی از عوامل افزایش انگیزه که در این کتاب صحبت شده است و بسیار از آن لذت بردم این جمله است:
روش هدفگذاری SMART
- Specific مشخص: مشخص باشد که چه میخواهیم
- Measurable قابل اندازهگیری
- Achievable دست یافتنی
- Relevant مرتبط با زندگی
- Time Based زمانبندی شده
مواردی که در بالا اشاره شد، خلاصه و چکیدهای از نکات من از محتوای کتاب بود. این کتاب حتماً نکات بسیار بیشتری دارد، اما خوب من نکاتی را یادداشت میکنم که برای من یا جدید هستند و یا اینکه ارزش یادداشت را داشته باشند.. اگر کنجکاو شدید حتماً کتاب را مطالعه کنید و در دیدگاه این پست نظر خود را با ما در میان بگذارید. موفق باشید.
دیدگاهتان را بنویسید